Resep Ungkep Daging



Resep Ungkep Kambing Pedesan Oleh Leony Agmanda Cookpad

Resepi Ayam Ungkep Sedap Tetapi Sangat Mudah

Seperti juga masakan rendang ayam, masakan ayam ungkep ini memerlukan ayam dimasak hingga empuk terlebih dahulu dalam perasa bahan kisar yang siap ditumis tetapi tidak dimasukkan santan.

Tapi ada juga yang masukkan sedikit santan pekat dalam masakan ini untuk kelainan.Satu lagi hidangan orang Jawa yang kami sangat suka adalah ayam penyet.Anda boleh baca di link di bawah ini untuk resepinya.

BACA DI LINK BARU : Resepi Nasi Ayam Penyet Beserta Sambal Ayam Penyet Sedap

Bagi anda pertama kali  mahu mencuba hidangan ini, kami akan beri tips resepi ayam masak ungkep ini khas untuk anda hasilkan hidangan yang sangat menyelerakan.

1- Anda boleh guna ayam bandar atau ayam kampung untuk masakan ungkep ini. Selepas tumis bahan kisar, masukka daging ayam dan biarkan masak sebati perasa nya terlebih dahulu sebelum masukkan garam gula.Tutup periuk untuk elakkan ayam kering.

2- Bagi hasilkan perasa ayam ungkep yang sedap,jangan kisar jintan manis,jintan putih dan juga biji ketumbar.Tapi tumbuk dengan lesung hingga 70% hancur sahaja.

Resepi ayam ungkep ini sedap bila terasa pedasnya. Anda boleh tambah dan guna cili api ikut tahap kepedasan yang diinginkan.

  • 1 ekor ayam
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 keping asam keping
  • 3 helai daun limau purut
  • Sedikit air
  • 2 senduk minyak masak
  • garam & gula secukup rasa
  • 1 sudu makan jintan putih ditumbuk
  • 1 sudu makan jintan manis ditumbuk
  • 1 sudu makan biji ketumbar ditumbuk

Bahan kisar untuk perasa ayam ungkep

  • 2 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 15-20 cili padi hijau

Cara Penyediaan Resepi Ayam Ungkep Mudah :

#1: Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan kisar beserta jintan manis,jintan putih dan biji ketumbar.Tumis hingga pecah minyak dengan api sederhana.

#2: Baru masukkan ayam,asam keping,serai diketuk,daun limau purut dan gaul sebati bersama bahan tumis. Tutup periuk dan biarkan ayam masak dalam tempoh 30-40 minit dengan api kecil.Jangan risau kenapa tak masukkan air,nanti air ayam akan turun.

#3: Buka periuk sekepas ayam dah empuk dan barulah masukkan sedikit air jika perlu.Sesuaikan rasa dengan garam serta gula. Siap dah ayam ungkep anda.

Hidangan yang pekat penuh rasa serta kuahnya yang sedap untuk dimakan dengan nasi putih memang memikat selera.Selamat mencuba hidangan ayam ini.

Nak menang hadiah istimewa selain resepi dan tips mudah ? </>

Sertai Channel Telegram kami : https://t.me/daridapurdotcom

Gallery Resep Ungkep Daging

Resep Cara Membuat Ungkep Daging Sapi Yang Nikmat Happy Resep

Resep Ungkep Daging Kambing Oleh Farida Cookpad

Resep Praktis Daging Ungkep Bumbu Kunyit Gurih Lifestyle

Bikin Sendiri Ayam Ungkep Untuk Sajian Ramadan Dengan Cara

Resep Paru Ungkep Paru Pedas

Resepi Daging Rusa Masak Ungkep Kongsi Resepi

Ungkep Daging Sapi Ala Taiwan Lu Niu Rou

Resep Paru Goreng Ungkep Bumbu Lengkuas Enak Untuk Makan

Resep Dan Cara Membuat Ungkep Daging Sapi Yang Sederhana Dan

Daging Ungkep Bumbu Kuning Indoresep Web Id

Resep Ayam Ungkep For Android Apk Download

Resep Cara Membuat Rendang Daging Sapi Lezat Resep Masakan

Dijamin Nyesel Kalau Kelupaan Membuat Daging Ungkep Petis

Resepi Ayam Ungkep Jawa Paling Sedap

Resep Menu Daging Ayam Tips For Android Apk Download

Resepi Daging Ungkep Copd Blog K

Resep Ungkep Ayam Untuk Sate Copd Blogs

Srirasa Bidara Daging Rusa Masak Ungkep

Ayam Goreng Ungkep Bumbu Kuning

Access Resep Ayam Blogspot Com Aneka Resep Ayam

My Sweet Home Daging Ungkep Jawa

Resep Ungkep Daging Sapi Oleh Permata Lady Cookpad

Bumbu Ungkep Daging Sapi Ungkep Daging Daging Kambing Resep


Belum ada Komentar untuk "Resep Ungkep Daging"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel