Resep Kari Sayuran
MASAKKAN SAYUR-SAYURAN ~VEGETABLES
SOTHI PETOLA
SOTHI PETOLA 600gm petola,buang kulit dan potong 300gm udang 2 biji tomato,dipotong 4 2 tangkai cilli hijau atau merah 500ml santan cair 250ml santan pekat Garam secukup rasaBahan2 kisar atau tumbuk
1 biji bawang besar 15gm bawang putih 15gm kunyit hidup 15gm halia 1 sudu besar jintan manisBahan2 tumis(A)
1 biji bawang besar,mayang 2 tangkai daun kari 1 sudu teh halba 1 sudu teh biji sawi 1 sudu teh jintan manis 3 sudubesar minyak 1.Panaskan minyak dan tumis A hingga wangi masukkan bahan tumbuk dan kacau rata tumis hingga naik minyak. Masukkan petola dan tomato kacau rata. 2. Masukkan santan cair dan biarkan mendidih, bila petola sudah 1/2 masak masukkan santan pekat dan udang bila udang sudah masak . Boleh lah tutup api dan biarkan sebelum di dihidangkanSOTHI PETOLA
<><><><><><><><> </></></></></>KUBIS GORENG KUNYIT |
KUBIS GORENG KUNYIT
600 gm Kubis,potong halus 50 gm Kelapa parut,kalau suka 30 gm Ikan billis tumbuk kasar,kalau suka 1 st Serbuk kunyit Garam secukup rasaBahan2 Tumis
2 sb Minyak 1 st Biji sawi 1 st Urab dhal 1 biji Bawang besar,dimayang 2 biji Lada merah,potong 4 2 tg Daun kari 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga wangi dan bawang garing.2. Masukkan kubis ,serbuk kunyit dan ikan billis(kalau guna) dan goreng hingga kubis layu. JANGAN MASUK AIR
3. campurkan kelapa(kalau guna) kacau rata. Goreng sebentar. Hidangkan.NOTA~Kubis boleh di gantikan dengan sayur lain seperti BENDI,TERONG,KACHANG PANJANG dan banyak lagi sayur2 lain.
KUBIS GORENG KUNYIT tapi yang ini dicampur dengan lubak merah dan digoreng tanpa kelapa dan di-tapur ikan billis goreng |
LOBAK PUTIH GORENG KELAPA |
LOBAK PUTIH GORENG KELAPA Lobak putih boleh digantikan dengan LOBAK MERAH,KACANG PANJANG,BUNCIS,KUBIS,KACANG SEPAT,PETOLA,PETOLAULAR,BEETROOT dan lain2 lagi sayur. Kelapa boleh di-gantikan dengan telur.
. 500gm lobak putih,buang kulitnya dan parut. 60gm kelapa parut putih 30gm udang kering atau ikan billis,tumbuk kasar6-7 sudu besar air.Kalau guna sayur lain tambah air lebih
sampai sayur masak. Garam secukup rasaBahan2 Tumis
6-5 sudu besar minyak 1 biji bawang besar,mayang 2-3 tangkai lada kering atau cilli hijau 1 sudu teh biji sawi 1 sudu teh ulutham paruppu 2 tangkai daun kari 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing. 2. Masukkan udang atau ikan billis goreng sebentar. 3.Masukkan lobak dan air goreng hingga air kering. 4. Masukkan kelapa dan kacau rata. Goreng sebentar. Hidangkan.LOBAK PUTIH GORENG KELAPA |
Bahan Tumis
1 biji bawang besar,mayang 2 tangkai lada kering 1 tangkai daun kari 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutam paruppu 1/2 teh serbuk kunyit 3-4 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bawang,lada,biji sawi,ulutham dan dari kari. 2. Masukkan ikan billis dan goreng hingga bawang garing. 3. Masukan bendi,air dan serbuk kunyit. 4. Goreng hingga air kering dan bendi masak.BAHAN2 UNTUK LABU KUNING MASAM MANIS LABU KUNING MASAM MANIS Ini boleh digantikan dengan Terong panjang. Terong digaul dengan kunyit dan di goreng dahulu.Sebelum di campur dengan kuah nya. |
Bahan tumis
1 bawang besar,mayang 2-3 tangkai lada kering 2 kuntum bung lawang 2 batang kayu kulit manis 1 sudu teh biji sawi 1 sudu teh ulutam paruppu 2 tangkai daun kari 4-5 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga wangi bau nya. 2. Masukkan paste halia, bawang putih dan sedikit air goreng hingga garing. 3. Masukkan labu,air,air asam java,serbuk cilli, gula,garam dan serbuk asa kacau rata. 4. Biarkan mendidih hingga kuahnya pekat dan labu masak dan hancur sedikit.LABU MASAM MANIS |
BAHAN2 UNTUK MANGA MASAM MANIS |
Bahan2 Tumis
1 biji bawang besar 1 batang kayu kulit manis 2 kumtum bunga lawang 2 tangkai daun kari 1/2 sudu biji sawi 3-4 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing. 2. Masukkan paste halia dan paste bawang putih goreng dengan sedikit air. 3. Masukkan manga,serbuk cilli,gula,garam dan air. 4. Masak hingga kuah pekat dan manga masak.MANGA MASAM MANIS |
LOBAK MERAH GORENG KELAPA |
LABU KUNING GORENG KELAPA |
TIMUN GORENG KELAPA |
CENDAWAN GORENG KELAPA |
BENDI GORENG KELAPA |
BEETROOT GORENG KELAPA |
KACANG BUNCIS GORENG KELAPA |
KACANG SEPAT |
Bahan2 Tumis
4 biji bawang merah,dimayang 2 tangkai lada kering 1 tangkai daun kari 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutam paruppu 1 sudu besar minyak. 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing. 2. Masukkan ikan billis dan air kacau rata biarkan sebentar 3. Masukkan kacang sepat dan goreng hingga masak. 4. Masukkan kelapa gaul rata dan goreng sampai kering.KACANG SEPAT GORENG KELAPA |
KACANG PANJANG GORENG KELAPA
500gm kacang panjang 80gm kelapa,parut 30gm ikan billi,tumbuk kasar 1sudu teh jintan manis,tumbuk kasar atau serbuk jintan manis.1 sudu teh serbuk kunyit,kalau suka.
1 cawan air Garam secukup rasa Secubit gulaBahan2 Tumis
1 biji bawang besar,mayang 2 biji lada kering atau lada hijau 1 tangkai daun kari 1 sudu teh biji sawi 1sudu teh ulutham paruppu 3 sudu besar minyak 1.Tumis bahan tumis hingga naik bau nya.Masukkan ikan billis .kacau rata. 2. Masukkan kacang,air,garam,gula,jintan dan kunyit(kalau guna) kacau rata. 3. Biarkan hingga kacang masak dan airnya kering 4. Masukkan kelapa dan gaul rata. goreng sebentar. HidangkanPISANG MUDA GORENG KELAPA Pisang muda hendak lah di-buang kulit nya dan di-rebus dahulu sebelum masak. |
....................................................................................
SAYUR PONAKAINI |
SAYUR PONAKAINI GORENG KELAPA |
SAWI GORENG KELAPA |
Bahan Tumis
1 biji bawang besar,mayang 2 tangkai lada kering atau pun lada hijau 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutham paruppu 4 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumis hingga bawang jadi kuning. 2. Masukkan ikan billis dan goreng sebentar. 3. Masukkan sawi dengan 1 sudu besar air dan kacau rata sampai air kering. 4. Masukan garam dan kacau rata. Masukkan kelapa dan gaul rata. Goreng sebentar. Hidangkan dengan nasi.DAUN MUGAI GORENG KELAPA |
INI LAH ULUTHAM PARUPPU ATAU URAD DHALL
BOLEH DIBELI DI KEDAI RUNCIT INDIA
BAHAN2 UNTUK ACAR LIMAU NIPIS |
ACAR LIMAU |
ACAR LIMAU NIPIS
500 gm Limau nipis ,direbus sampai empuk dengan kulit nya toskan dahulu dan potong ikut suka masing2 150 gm Halia,cencang kasar 150 gm chilli padi,jangan potong 150 gm Bawang putih,cencang kasar 800 ml Cuka Garam secukup rasaRendam semua bahan2 diatas dengan cuka selama 7-10 hari dalam botol.JANGAN KENA AIR . Selepas 10 hari kacau rata limau dan suaikan rasa. Kalau rasa pekat sangat tambah cuka jangan guna air baru tumis.
Bahan2 Tumis
20 gm Biji sawi 3 tg Daun kari 30 gm Serbuk chillie 1/3 cw Minyak 1/4 st Serbuk asafoetida Panaskan minyak masukkan biji sawi,daun kari kacau bila daun kari garing sedikit matikan api . Masuk serbuk chillie dan serbuk asafoetida kacau rata tuangkan limau yang telah di-rendam. Kacau rata biarkan acar betul2 sejuk sebelum di masuk ke-dalam botol yang kering. Boleh di-simpang lama kalau tak kena air.ACAR YANG DIRENDAM |
LEMAK DAUN GETI |
Add caption |
UBI KENTANG MASAM MANIS |
Elakkan daripada memilih ubi kentang yang sudah layu,kulit keras,hijau,hilang warna asalnya dan sudah bertunas
Agar kentang goreng garing-rendamkan sebentar hirisan kentang ke dalam ketulan ais atau air sejuk seketika sebelum menggoreng.
Rebus ubi kentang dengan kulitnya kerana kulitnya turut berkhasiat. Setelah empuk barulah kupas kulitnya.
UBI KENTANG MASALA |
UBI KENTANG GORENG MASALA-1
500 gm Ubi kentang,direbus dengan kulitnya,buang kulit dan potong cube. 4 sb Minyak 1 biji Bawang besar,mayang 1 st Biji sawi 2 st Serbuk chillie 1 st Serbuk kunyit 2 tg Daun Kari 1/2 cw Air Garam secukup rasa Panaskan minyak dan tumis bawang,biji sawi dan daun kari hingga bawang garing. Masukan serbuk2,garam dan air kacau rata. Masuk ubi dan gaul rata goreng hingga air kering.dan ubi betul2 garing. Hidangkan.UBI KENTANG MASALA-2 |
Bahan2 Tumis
1 biji bawang besar,mayang 3 tangkai cilli hijau 1 sudu teh biji sawi 1 sudu teh ulutham paruppu 1 tangkai daun kari 3 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau nya. 2. Masukkan serbuk cilli dan tomato goreng sebentar. 3. Masukkan ubi,air dan garam. 4. masak hingga kuahnya pekat. Hidangkan dengan puri atau chapati.UBI KENTANG MASALA-2 |
UBI KENTANG MASALA-3 Recipe ini sama dengan ubi kentang masala 2 Serbuk cilli digantikan den gan serbuk kunyit. Hidangkan dengan roti puri atau chapati |
UBI KENTANG MASALA-3 |
KACHANG BUNCIS GORENG TELUR |
Bahan Tumis
1 biji Bawang besar,mayang 2 biji Lada hijau atau lada kering 1 tg Daun kari 1 st Serbuk jintan 1/2 st Biji Sawi 21/2 sb Minyak 90-100 ml Air Garam secukup rasa Panaskan minyak dalam kuali goreng bawang dan bahan2 lain. Tumis hingga bawang garing,masukkan ikan billis goreng lagi masuk buncis dan air goreng hingga air kering.Tuangkan telur dan goreng hingga telur masak. HidangkanBENDI GORENG TELUR |
Bahan2 Tumis
1 biji bawang besar 1 biji lada merah 1 tangkai daun kari 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutham paruppu 3 sudu minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau. 2. Masukkan bendi,garam dan sedikit air kacau rata. 3. Goreng hingga air kering dan bendi masak 4. Tuangkan telur dan kacau hingga telur masakPETOLA ULAR GORENG Petola ular di hiris nipis2 dan digaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. hidangkan dengan nasi. |
PERIA KATAK |
UBI KENTANG GORENG |
UBI KENTANG GORENG Ubi kentang dipotong panjang dan di gaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Hidangkan dengan nasi. |
BENDI GORENG Bendi dipotong 2 dan di gaul dengan serbuk cilli,garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Hidangkan dengan bawang,cilli,daun kari goreng. |
SAWI BATANG PUTIH GORENG KELAPA |
LOBAK MERAH GORENG TELUR |
LOBAK MERAH GORENG TELUR
200 gm Lobak merah,diparut 1 biji Bawang besar,dipotong nipis 2 ulas Bawang putih,dicencang 2 tg Lada merah/hijau,dipotong nipis 1-2 bj Telur,dipukul 1 tg Daun kari 1/4 st Biji sawi 2 sb Air 3 sb Minyak 30 gm Udang kering,direndam dan tumbuk kasar Garam secukup rasa Panaskan minyak goreng bawang,bawang putih,biji sawi,lada,udang kering daun kari hingga wang baunya dan bawang menjadi kuning. Masukkan air dan lobak kacau rata.goreng hingga air kering sedikit. Masukkan telur kacau rata. Goreng hingga telur masak suaikan rasa. Hidangkan dengan nasi.LOBAK MERAH GORENG TELUR |
TERUNG LECEK |
Bahan2 Tumis
1 biji bawang besar,dimayang 1-2 tangkai lada kering 1 tangkai daun kari 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutham paruppu 2-3 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing. 2. Masukkan terung lecek dan kacau rata.Masuk santan dan jus limau. 3. Kacau rata dan masak hingga pekat. HidangkanGallery Resep Kari Sayuran
Resep Kari Sayuran Oleh Trienza Ririn Cookpad
Resep Kari Sayuran Untuk Santapan Sahur Dan Berbuka Lintas
Resep Kari Sayur Lunch Ala Debm Kiriman Dari Desi Rianti
Resep Kari Ayam Sayuran Simple
Resep Kari Ayam Dengan Telur Dan Sayuran Karya Anastasia
Resep Sayur Kari Pakis Resep Dan Cara Memasak Trias Kitchen
Kare Ayam Kampung Sayuran Resep Easy Healthy
Rudy Sahabat Kari Sayuran Kembang Tahu By Rudy Dan
Kari Ayam Sayur Rasasayange Co Id
Resep Tumisan Sayur Bumbu Kari
Kari Wikipedia Bahasa Indonesia Ensiklopedia Bebas
Tips Buat Masakan Praktis Kari Telur Tahu
Resep Sayur Goreng Bumbu Kari Enak Bikin Semua Suka Makan
Kari Ayam Pedas Cocok Untuk Menu Lebaran Akuratnews
Resep Lontong Kari Ayam Sayur Gurih Menggoda Selera D
Resep Kari Sayuran Nikmat Sederhana Youtube
Cara Buat Kari Sayur Resep Kuliner Cookpad Indonesia
Resep Membuat Kari Sayuran Sedap Dan Nikmat Sajian Bunda
Belum ada Komentar untuk "Resep Kari Sayuran"
Posting Komentar