Resep Kari Sayuran



Resep Sayur Kari

MASAKKAN SAYUR-SAYURAN ~VEGETABLES

SOTHI PETOLA

SOTHI PETOLA 600gm petola,buang kulit dan potong 300gm udang 2 biji tomato,dipotong 4 2 tangkai cilli hijau atau merah 500ml santan cair 250ml santan pekat Garam secukup rasa

Bahan2 kisar atau tumbuk

1 biji bawang besar 15gm bawang putih 15gm  kunyit hidup 15gm halia 1 sudu besar jintan manis

Bahan2 tumis(A)

1 biji bawang besar,mayang 2 tangkai daun kari 1 sudu teh halba 1 sudu teh biji sawi 1 sudu teh jintan manis 3 sudubesar minyak 1.Panaskan minyak dan  tumis A hingga wangi masukkan bahan tumbuk dan kacau rata tumis hingga naik minyak. Masukkan petola dan tomato kacau rata. 2. Masukkan santan cair dan biarkan mendidih, bila petola sudah 1/2 masak masukkan santan pekat dan udang bila udang sudah masak . Boleh lah tutup api  dan biarkan sebelum di dihidangkan

SOTHI PETOLA

<><><><><><><><> </></></></></>
KUBIS GORENG KUNYIT

KUBIS GORENG KUNYIT

600   gm    Kubis,potong halus  50    gm    Kelapa parut,kalau suka  30    gm    Ikan billis tumbuk kasar,kalau suka   1     st      Serbuk kunyit Garam secukup rasa

Bahan2 Tumis

  2       sb     Minyak   1       st      Biji sawi   1       st      Urab dhal   1      biji     Bawang besar,dimayang   2      biji     Lada merah,potong 4   2       tg      Daun kari               1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga wangi dan bawang garing.

2. Masukkan kubis ,serbuk kunyit dan ikan billis(kalau guna) dan goreng hingga kubis layu. JANGAN MASUK AIR

3. campurkan kelapa(kalau guna) kacau rata. Goreng sebentar. Hidangkan.

NOTA~Kubis boleh di gantikan dengan sayur lain seperti BENDI,TERONG,KACHANG PANJANG  dan banyak lagi sayur2 lain.

KUBIS GORENG KUNYIT tapi yang ini dicampur dengan lubak merah dan digoreng tanpa kelapa dan di-tapur ikan billis goreng
LOBAK PUTIH GORENG KELAPA

LOBAK PUTIH GORENG KELAPA  Lobak putih boleh digantikan dengan LOBAK MERAH,KACANG PANJANG,BUNCIS,KUBIS,KACANG SEPAT,PETOLA,PETOLAULAR,BEETROOT dan lain2 lagi sayur. Kelapa boleh di-gantikan dengan telur.

. 500gm lobak putih,buang kulitnya dan parut. 60gm kelapa parut putih 30gm udang kering atau ikan billis,tumbuk kasar

6-7 sudu besar air.Kalau guna sayur lain tambah air lebih

sampai sayur masak. Garam secukup rasa

Bahan2 Tumis

6-5 sudu besar minyak 1 biji bawang besar,mayang 2-3 tangkai lada kering atau cilli hijau 1 sudu teh biji sawi 1 sudu teh ulutham paruppu 2 tangkai daun kari 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing. 2. Masukkan udang atau ikan billis goreng sebentar. 3.Masukkan lobak dan air goreng hingga air kering. 4. Masukkan kelapa dan kacau rata. Goreng sebentar. Hidangkan.
LOBAK PUTIH GORENG KELAPA
BENDI GORENG KUNYIT
BENDI GORENG KUNYIT

Recip ini boleh digantikan dengan  KACANG PANJANG,TERONG,BUNCIS,KACANG SEPAT,LABU KUNING,LABU AIR dan lain2 lagi. Air mesti di tambah  atau dikurang mengikut sayurnya.


250gm bendi 20gm ikan billis 1/4 cawan air garam secukup rasa

Bahan Tumis

1 biji bawang besar,mayang 2 tangkai lada kering 1 tangkai daun kari 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutam paruppu 1/2 teh serbuk kunyit 3-4 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bawang,lada,biji sawi,ulutham dan dari kari. 2. Masukkan ikan billis dan goreng hingga bawang garing. 3. Masukan bendi,air dan serbuk kunyit. 4. Goreng hingga air kering dan bendi masak.
NANGKA MUDA GORENG KELAPA

NANGKA MUDA GORENG KELAPA

300gm nangka muda,potong,buang kulit bijinya.

1 cawan air

1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan Kisar

50gm kelapa parut

1cm halia

1 tangkai cilli hijau

Gilling bahan ini hingga lumat.

Bahan tumis

1 biji bawang besar,mayang

2 tangkai lada kering,potong 3

1/2 sudu teh biji sawi

1/2 sudu teh ulutham paruppu

2 tangkai daun kari

2-3 sudu besar minyak

1. Rebus nangka dengan air,garam dan serbuk kunyit.

2. Bila air dekat nak kering masukkan bahan kisar kacau rata dan biarkan mendidih dengan api yang kecil.

3. Dalam kuali lain tumis bahan tumis sampai bau wangi dan bawang garing.

4. Tuangkan ke dalam nangka dan kacau rata. Masak hingga air kering sedikit. Hidangkan.

BAHAN2 UNTUK LABU KUNING MASAM MANIS
LABU KUNING MASAM MANIS Ini boleh digantikan dengan Terong panjang. Terong digaul dengan kunyit dan di goreng dahulu.Sebelum di campur dengan  kuah nya.
250gm labu kuning,jangan buang kulit,potong cube. 100gm asam java di-ramas dengan 1 cawan air. 11/2 cawan 5-6 sudu besar gula 1 sudu teh paste halia 1 sudu teh paste bawang putih 1 sudu besar serbuk cilli 1/8 sudu teh asafoetida (ini untuk buang angin buah labu,kalau tak ada pun tak apa) Garam se cukup rasa.

Bahan tumis

1 bawang besar,mayang 2-3 tangkai lada kering 2 kuntum bung lawang 2 batang kayu kulit manis 1 sudu teh biji sawi 1 sudu teh  ulutam paruppu 2 tangkai daun kari 4-5 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga wangi bau nya. 2. Masukkan paste halia, bawang putih dan sedikit air goreng hingga garing. 3. Masukkan labu,air,air asam java,serbuk cilli, gula,garam dan serbuk asa kacau rata. 4. Biarkan mendidih hingga kuahnya pekat dan labu masak dan hancur sedikit.
LABU MASAM MANIS

BAHAN2 UNTUK MANGA MASAM MANIS

MANGA MASAM MANIS 250gm manga muda dipotong dengan kulit nya. 1sudu teh paste halia 1 sudu teh paste bawang putih 2 sudu teh serbuk cilli 5 sudu besar gula 11/2 sudu teh garam 1 cawan air

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar 1 batang kayu kulit manis 2 kumtum bunga lawang 2 tangkai daun kari 1/2 sudu biji sawi 3-4 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing. 2. Masukkan paste halia dan paste bawang putih goreng dengan sedikit air. 3. Masukkan manga,serbuk cilli,gula,garam dan air. 4. Masak hingga kuah pekat dan manga masak.
MANGA MASAM MANIS
BAYAM MASAK DHALL

BAYAM MASAK DHALL

50gm kacang hijau tanpa kulit.

3 biji bawang putih,cencang

2 tangkai cilli hijau,potong 4

1 sudu teh jintan manis

1 sudu serbuk kunyit

400l-500ml air,tambah kalau tak cukup

Rebus kacang dengan bahan di-atas hingga kacang 3/4 masak, masukkan

500gm bayam yang di-potong halus

Dalam masa yang sama Tumis dalam kuali lain sampai bawang garing

2-3 sudu besar minyak

1 sudu teh biji sawi

1 sudu teh ulutham paruppu

2 tangkai lada kering

1 sudu teh jintan manis

1 biji bawang,mayang

Bila bawang sudah garing tuangkan dalam bayam. Suaikan rasa dan masak hingga bayam empuk. Hidangkan.

LOBAK MERAH GORENG KELAPA
LABU KUNING GORENG KELAPA
TIMUN GORENG KELAPA
CENDAWAN GORENG KELAPA

BENDI GORENG KELAPA 

BEETROOT GORENG KELAPA
KACANG BUNCIS GORENG KELAPA
KACANG SEPAT
KACANG SEPAT GORENG KELAPA 100gm kacang sepat 20gm kelapa,parut 20gm ikan billis,tumbuk kasar 1/4 air Garam secukup rasa

Bahan2 Tumis

4 biji bawang merah,dimayang 2 tangkai lada kering 1 tangkai daun kari 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutam paruppu 1 sudu besar minyak. 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing. 2. Masukkan ikan billis dan air kacau rata biarkan sebentar 3. Masukkan kacang sepat dan goreng hingga masak. 4. Masukkan kelapa gaul rata dan goreng sampai kering.
KACANG SEPAT GORENG KELAPA
KACANG PANJANG GORENG KELAPA

KACANG PANJANG GORENG KELAPA

500gm kacang panjang 80gm kelapa,parut 30gm ikan billi,tumbuk kasar 1sudu teh jintan manis,tumbuk kasar atau serbuk jintan manis.

1 sudu teh serbuk kunyit,kalau suka.

1 cawan air Garam secukup rasa Secubit gula

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar,mayang 2 biji lada kering atau lada hijau 1 tangkai daun kari 1 sudu teh biji sawi 1sudu teh ulutham paruppu 3 sudu besar minyak 1.Tumis bahan tumis hingga naik bau nya.Masukkan ikan billis .kacau rata. 2. Masukkan kacang,air,garam,gula,jintan dan kunyit(kalau guna) kacau rata. 3. Biarkan hingga kacang masak dan airnya kering 4. Masukkan kelapa dan gaul rata. goreng sebentar. Hidangkan
SAYUR PETOLA
PETOLA GORENG KELAPA

PISANG MUDA GORENG KELAPA Pisang muda hendak lah di-buang kulit nya dan  di-rebus dahulu sebelum masak.

LABU AIR GORENG KELAPA

....................................................................................

KUBIS GORENG TAU FOO

KUBIS GORENG TAU FOO

2 keping tau foo

20 gm ikan billis

Garam dan gula(sedikit) secukup rasa

Bahan2 tumis

1 biji bawang besar/mayang

2 tangkai cilli hijau atau merah

2 ulas bawang putih,tumbuk kasar

2 sudu besar minyak

1. Paskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bawang garing.

2. Masukkan tau foo,ikan billis dan sedikit air goreng hingga air kering.

3. Masukan kubis dan kacau rata. Goreng hingga kubis masak.

SAYUR PONAKAINI
SAYUR PONAKAINI GORENG KELAPA
SAWI GORENG KELAPA
SAWI GORENG KELAPA Ini boleh digantikan dengan sayur lain seperti KANGKUNG,BAYAM,DAUN MUGGAI,CEKUR MANIS,KUBIS,DAUN GETI dan SAYUR PONAKAINI dan lain2 lagi. Kelapa boleh digantikan dengan telur. 500gm sawi,potong halus 40gm kelapa,parut putih 30gm ikan billis atau udang kering Garam secukup rasa

Bahan Tumis

1 biji bawang besar,mayang 2 tangkai lada kering atau pun lada hijau 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutham paruppu 4 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumis hingga bawang jadi kuning. 2. Masukkan ikan billis dan goreng sebentar. 3. Masukkan sawi dengan 1 sudu besar air dan kacau rata sampai air kering. 4. Masukan garam dan kacau rata. Masukkan kelapa dan gaul rata. Goreng sebentar. Hidangkan dengan nasi.
DAUN MUGAI GORENG KELAPA

INI LAH ULUTHAM PARUPPU ATAU URAD DHALL

BOLEH DIBELI DI KEDAI RUNCIT INDIA

BAHAN2 UNTUK ACAR LIMAU NIPIS
ACAR LIMAU

ACAR LIMAU NIPIS

500     gm     Limau nipis ,direbus sampai empuk dengan kulit nya toskan dahulu dan potong ikut suka masing2 150     gm     Halia,cencang kasar 150     gm     chilli padi,jangan potong 150     gm     Bawang putih,cencang kasar 800     ml      Cuka Garam secukup rasa

Rendam semua bahan2 diatas dengan cuka selama 7-10 hari dalam botol.JANGAN KENA AIR . Selepas 10 hari kacau rata limau dan suaikan rasa. Kalau rasa pekat sangat tambah cuka jangan guna air baru tumis.

Bahan2 Tumis

20     gm     Biji sawi 3        tg      Daun kari 30     gm     Serbuk chillie 1/3    cw     Minyak 1/4    st       Serbuk asafoetida Panaskan minyak masukkan biji sawi,daun kari kacau bila daun kari garing sedikit matikan api . Masuk serbuk chillie dan serbuk asafoetida kacau rata tuangkan limau yang telah di-rendam. Kacau rata biarkan acar betul2 sejuk sebelum di masuk ke-dalam botol yang kering. Boleh di-simpang lama kalau tak kena air.
ACAR YANG DIRENDAM
LEMAK DAUN GETI

LEMAK DAUN GETI

100gm daun geti

30gm ikan billis

1 sudu teh serbuk kunyit

600ml santan pekat

Garam secukup rasa

Bahan2 tumis

1 biji bawang besar,dimayang

3 ulas bawang putih,hiris

1 biji lada hijau atau merah

1/2 sudu teh biji sawi

2-3 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing.

2. Masukkan daun geti dan ikan billis kacau rata. Masuk serbuk kunyit.

3. Tuangkan santan dan kacau rata, Biarkan mendidih.

4. Masak sampai sayur masak.

LEMAK DAUN GETI

LEMAK SAWI PUTIH

LEMAK SAWI PUTIH

350 gm sawi batang putih

20 gm ikan billis

800ml santan pekat

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar,mayang

2 biji bawang putih,hiris

1-2 tangkai cilli hijau atau merah

1/2 sudu teh biji sawi

1/2 sudu teh ulutham parruppu

2-3 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang garing.

2. Masukan ikan billis dan kacau rata. Masukkan sawi kacau rata.

3. Tuangkan santan dan kacau rata. Biarkan mendidih.

4. Masak sampai sayur masak. Hidangkan

Add caption
UBI KENTANG MASAM MANIS
UBI KENTANG MASAM MANIS 500     gm     Ubi kentang,potong panjang   2        st      Paste bawang putih   2        st      Paste halia   1        st      Serbuk chillie   2        st      Kicap cair   2        st      Gula   2        st      cuka   3        sb     Tebung jagung   2        sb     Tomato sauce   2      biji      Bawang besar,potong   2        sb    Minyak Garam dan lada sulah secukup rasa 1.Potong ubi ketang seperti chips gaul dengan garam,lada sulah dan corn flour.Gaul rata ketepikan selama 1/2 jam. Panaskkan minyak dan goreng ubi dan toskan. 2. Panaskkan 2-3 sudu besar minyak masukkan bawang,paste bawang putih dan halia goreng 1 mint masuk garam serbuk lada sulah dan chillie,kicap.gula,cuka dan sauce tomato. Kacau rata masuk ubi dan gaul rata. Hidangkan Sekiranya masakan berkuah terlalu masin tambahkan ubi kentang kerana ia berupaya menyerap rasa masin

Elakkan daripada memilih ubi kentang yang sudah layu,kulit keras,hijau,hilang warna asalnya dan sudah bertunas

Agar kentang goreng garing-rendamkan sebentar hirisan kentang ke dalam ketulan ais atau air sejuk seketika sebelum menggoreng.

Rebus ubi kentang dengan kulitnya kerana kulitnya turut berkhasiat. Setelah empuk barulah kupas kulitnya.

UBI KENTANG MASALA

UBI KENTANG GORENG MASALA-1

500  gm   Ubi kentang,direbus dengan kulitnya,buang kulit dan potong cube. 4     sb     Minyak 1    biji     Bawang besar,mayang 1      st     Biji sawi 2      st     Serbuk chillie 1      st     Serbuk kunyit 2      tg     Daun Kari 1/2   cw   Air Garam secukup rasa Panaskan minyak dan tumis bawang,biji sawi dan daun kari hingga bawang garing. Masukan serbuk2,garam dan air kacau rata. Masuk ubi dan gaul rata goreng hingga air kering.dan ubi betul2  garing. Hidangkan.
UBI KENTANG MASALA-2
UBI KENTANG MASALA-2 350gm ubi kentang,direbus dan buang kulitnya,potong cube. 1/2 cawan air 50gm tomato,cencang 1/2 sudu teh serbuk cilli Garam secukup rasa

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar,mayang 3 tangkai cilli hijau 1 sudu  teh biji sawi 1 sudu  teh ulutham paruppu 1 tangkai daun kari 3 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau nya. 2. Masukkan serbuk cilli dan tomato goreng sebentar. 3. Masukkan ubi,air dan garam. 4. masak hingga kuahnya pekat. Hidangkan dengan puri atau chapati.
UBI KENTANG MASALA-2
UBI KENTANG MASALA-3 Recipe ini sama dengan ubi kentang masala 2 Serbuk cilli digantikan den gan serbuk kunyit. Hidangkan dengan roti puri atau chapati
UBI KENTANG MASALA-3
KACHANG BUNCIS GORENG TELUR
KACHANG BUNCIS GORENG TELUR 500     gm    Kachang buncis   3       biji    Telur,dipukul

Bahan Tumis

1     biji    Bawang besar,mayang 2     biji    Lada hijau atau lada kering 1      tg    Daun kari 1      st    Serbuk jintan 1/2   st    Biji Sawi 21/2 sb   Minyak 90-100  ml Air Garam secukup rasa Panaskan minyak dalam kuali goreng bawang dan bahan2 lain. Tumis hingga bawang garing,masukkan ikan billis goreng lagi masuk buncis dan air goreng hingga air kering.Tuangkan telur dan goreng hingga telur masak. Hidangkan
BENDI GORENG TELUR
BENDI GORENG TELUR 150gm bendi 1 biji telur,dipukul Garam secukup rasa

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar 1 biji lada merah 1 tangkai daun kari 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutham paruppu 3 sudu minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau. 2. Masukkan bendi,garam dan sedikit air kacau rata. 3. Goreng hingga air kering dan bendi masak 4. Tuangkan telur dan kacau hingga telur masak
PETOLA ULAR GORENG Petola ular di hiris nipis2 dan digaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. hidangkan dengan nasi.
TERONG GORENG Terong dipotong dan digaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing .Goreng bawang besar,cilli dan daun kari. gaul dengan terong goreng dan hidangkan dengan nasi
PERIA KATAK
PERIA KATAK GORENG Peria di potong bulat dan digaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit,garam. Goreng hingga garing hidangkan dengan nasi.
UBI KENTANG GORENG
UBI KENTANG GORENG Ubi kentang dipotong panjang dan di gaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Hidangkan dengan nasi.
PISANG MUDA GORENG Pisang dibuang kulit dan dipotong nipis,gaul dengan serbuk cilli,garam dam serbuk kunyit. Goreng hingga masak dan kuning. Orang india suka makan dengan nasi.Saya tak tahu nama pisang ini pisang lain tak boleh goreng macam ini.
BENDI GORENG Bendi dipotong 2 dan di gaul dengan serbuk cilli,garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Hidangkan dengan bawang,cilli,daun kari goreng.
SAWI BATANG PUTIH GORENG KELAPA
SAWI BATANG PUTIH GORENG KELAPA                                                                          500   gm   Sawi batang putih,dipotong halus    1    biji    Bawang merah    2      tg    Chilli merah/hijau  1/2     st     Biji sawi   30    gm    Ikan bilis,di-tumbuk kasar    40   gm    Kelapa,parut    4     sb     Minyak Sedikit air kalau perlu,sayur sawi selalu nya ada air. Basuh dan toskan air-nya,panaskan minyak,goreng bawang,biji sawi, chilli hingga bawang kuning. Masukkan ikan billis goreng sebentar,mask sawi goreng selama beberapa mint tetapi jangan sampai lecuh. Masukkan kelapa kacau rata,masak sebentar.Hindangkan dengan nasi.
LOBAK MERAH GORENG TELUR

LOBAK MERAH GORENG TELUR

200   gm   Lobak merah,diparut   1     biji   Bawang besar,dipotong nipis   2     ulas  Bawang putih,dicencang   2      tg    Lada merah/hijau,dipotong nipis  1-2   bj    Telur,dipukul   1      tg    Daun kari  1/4    st    Biji sawi   2      sb   Air   3      sb   Minyak  30     gm   Udang kering,direndam dan tumbuk kasar Garam secukup rasa Panaskan minyak goreng bawang,bawang putih,biji sawi,lada,udang kering daun kari hingga wang baunya dan bawang menjadi kuning. Masukkan air dan lobak kacau rata.goreng hingga air kering sedikit. Masukkan telur kacau rata. Goreng hingga telur masak suaikan rasa. Hidangkan dengan nasi.
LOBAK MERAH GORENG TELUR
TERUNG LECEK
TERUNG LECEK 300gm terung, dibuangkan kulitnya dan di rebus dan sedikit air dengan 1 biji bawang besar, cencang 2 biji bawang putih,cencang 1-2 tangkai cilli hijau,cencang 2cm halia,cencang Garam secukup rasa Rebus sampai air kering  dan lecek terung sampai hancur. 1/2 cawan santan pekat 1 sudu teh jus limau nipis,Kalau suka

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar,dimayang 1-2 tangkai lada kering 1 tangkai daun kari 1/2 sudu teh biji sawi 1/2 sudu teh ulutham paruppu 2-3 sudu besar minyak 1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing. 2. Masukkan terung lecek dan kacau rata.Masuk santan dan jus limau. 3. Kacau rata dan masak hingga pekat. Hidangkan
                       

Gallery Resep Kari Sayuran

Resep Kari Sayuran Oleh Trienza Ririn Cookpad

Resep Kari Sayuran Untuk Santapan Sahur Dan Berbuka Lintas

Resep Kari Sayur Lunch Ala Debm Kiriman Dari Desi Rianti

Resep Kari Ayam Sayuran Simple

Resep Sayur Kari Hijau

Resep Kari Ayam Dengan Telur Dan Sayuran Karya Anastasia

Resep Sayur Kari Pakis Resep Dan Cara Memasak Trias Kitchen

Kari Terong

Kare Ayam Kampung Sayuran Resep Easy Healthy

Kari Sayuran Dan Tahu

Rudy Sahabat Kari Sayuran Kembang Tahu By Rudy Dan

Kari Ayam Sayur Rasasayange Co Id

Resep Tumisan Sayur Bumbu Kari

Kari Wikipedia Bahasa Indonesia Ensiklopedia Bebas

Tips Buat Masakan Praktis Kari Telur Tahu

Resep Sayur Goreng Bumbu Kari Enak Bikin Semua Suka Makan

Kari Ayam Pedas Cocok Untuk Menu Lebaran Akuratnews

Resep Lontong Kari Ayam Sayur Gurih Menggoda Selera D

Resep Kari Kambing

Resep Kari Ayam

Resep Kari Sayuran Nikmat Sederhana Youtube

Cara Buat Kari Sayur Resep Kuliner Cookpad Indonesia

Resep Membuat Kari Sayuran Sedap Dan Nikmat Sajian Bunda


Belum ada Komentar untuk "Resep Kari Sayuran"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel