Resep Ungkep Ayam



Ungkep Ayam Buat Orang Lapo

Resepi Ayam Ungkep Sedap Tetapi Sangat Mudah

Seperti juga masakan rendang ayam, masakan ayam ungkep ini memerlukan ayam dimasak hingga empuk terlebih dahulu dalam perasa bahan kisar yang siap ditumis tetapi tidak dimasukkan santan.

Tapi ada juga yang masukkan sedikit santan pekat dalam masakan ini untuk kelainan.Satu lagi hidangan orang Jawa yang kami sangat suka adalah ayam penyet.Anda boleh baca di link di bawah ini untuk resepinya.

BACA DI LINK BARU : Resepi Nasi Ayam Penyet Beserta Sambal Ayam Penyet Sedap

Bagi anda pertama kali  mahu mencuba hidangan ini, kami akan beri tips resepi ayam masak ungkep ini khas untuk anda hasilkan hidangan yang sangat menyelerakan.

1- Anda boleh guna ayam bandar atau ayam kampung untuk masakan ungkep ini. Selepas tumis bahan kisar, masukka daging ayam dan biarkan masak sebati perasa nya terlebih dahulu sebelum masukkan garam gula.Tutup periuk untuk elakkan ayam kering.

2- Bagi hasilkan perasa ayam ungkep yang sedap,jangan kisar jintan manis,jintan putih dan juga biji ketumbar.Tapi tumbuk dengan lesung hingga 70% hancur sahaja.

Resepi ayam ungkep ini sedap bila terasa pedasnya. Anda boleh tambah dan guna cili api ikut tahap kepedasan yang diinginkan.

  • 1 ekor ayam
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 keping asam keping
  • 3 helai daun limau purut
  • Sedikit air
  • 2 senduk minyak masak
  • garam & gula secukup rasa
  • 1 sudu makan jintan putih ditumbuk
  • 1 sudu makan jintan manis ditumbuk
  • 1 sudu makan biji ketumbar ditumbuk

Bahan kisar untuk perasa ayam ungkep

  • 2 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 15-20 cili padi hijau

Cara Penyediaan Resepi Ayam Ungkep Mudah :

#1: Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan kisar beserta jintan manis,jintan putih dan biji ketumbar.Tumis hingga pecah minyak dengan api sederhana.

#2: Baru masukkan ayam,asam keping,serai diketuk,daun limau purut dan gaul sebati bersama bahan tumis. Tutup periuk dan biarkan ayam masak dalam tempoh 30-40 minit dengan api kecil.Jangan risau kenapa tak masukkan air,nanti air ayam akan turun.

#3: Buka periuk sekepas ayam dah empuk dan barulah masukkan sedikit air jika perlu.Sesuaikan rasa dengan garam serta gula. Siap dah ayam ungkep anda.

Hidangan yang pekat penuh rasa serta kuahnya yang sedap untuk dimakan dengan nasi putih memang memikat selera.Selamat mencuba hidangan ayam ini.

Nak menang hadiah istimewa selain resepi dan tips mudah ? </>

Sertai Channel Telegram kami : https://t.me/daridapurdotcom

Gallery Resep Ungkep Ayam

Resep Ungkep Ayam Dan Tempe Bumbu Kuning

Resepi Ungkep Ayam Jawa Copd Blog O

Resep Ungkep Ayam For Android Apk Download

Resep Ayam Ungkep Bawang Putih

Resep Ungkep Ayam Untuk Mpasi Kumparan Com

Resepi Ayam Ungkep Versi Jawa Johor Iluminasi

Ungkep Ayam

Resep Ayam Ungkep Bumbu Racik Oleh Annisa Rafika Cookpad

Ayam Ungkep Pedas Youtube

Resep Ayam Ungkep Pedas Ide Untuk Berbuka Puasa Makan Enak To Follow

Resep Ayam Ungkep Jaminan Merasuk Ke Tulang Notepam

Tupperware Ayam Ungkep Bumbu Kuning

Tak Perlu Beli Jadi Yuk Buat Ayam Kampung Ungkep Bumbu

Resep Bumbu Ungkep Ayam Goreng Lengkuas Yang Nikmat

Resep Barco Minyak Kelapa Sehat

Resep Daging Ayam Ungkep Kunyit Hidangan Istimewa Untuk

Resepi Ayam Ungkep Sedap Ini Adalah Bellarina Natasya

Resep Praktis Membuat Ayam Ungkep

Resepi Ayam Ungkep Sedap Tetapi Sangat Mudah

Resep Ayam Ungkep Kuning Bumbu Goreng


Belum ada Komentar untuk "Resep Ungkep Ayam"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel